Bosch. Ознаки несправностей під час огляду гальмівної системи
autoExpert » НОВИНИ » Автозапчастини » Bosch. Ознаки несправностей під час огляду гальмівної системи

Bosch. Ознаки несправностей під час огляду гальмівної системи

  • Переглядів: 2249
  • Дата: 25-09-2017, 17:31
  • Print
Огляд гальмівної системи необхідно проводити не рідше двох разів на рік. Перевірку варто об’єднувати із сезонною зміною коліс, коли гальмівні механізми стають доступними для огляду. Варто відразу позапланово звернутися до сервісу, якщо при гальмуванні автомобіль відводить убік або з’явилися сторонні шуми, вібрації.
Під час перевірки гальмівної системи після зняття коліс і огляду можуть спостерігатися певні ознаки дефектів, які вимагають детальнішої уваги в автосервісі.


Bosch. Ознаки несправностей під час огляду гальмівної системиBosch. Ознаки несправностей під час огляду гальмівної системиBosch. Ознаки несправностей під час огляду гальмівної системи

1. Нерівномірне зношування колодок
Одна із можливих причин нерівномірного зношування дискових колодок – їхнє неправильне встановлення. В такому випадку необхідно перевірити напрямок – на деяких колодках бувають позначки «ліва»/«права» або стрілки у напрямку обертання колеса. Крім того, якщо зношеною є тільки одна колодка із пари, або пара має клиноподібне зношення, то, ймовірно, елементи супорта не працюють належним чином (докладніше про це нижче). У разі граничного зношування колодок – до товщини накладок 3 міліметри та менше, – може видавати шум акустичний індикатор зношування або увімкнутися лампочка на панелі приладів, що попереджає водія про необхідність заміни колодок. Якщо не контролювати стан гальмівної системи, то рано чи пізно з’явиться скрип, писк або скрегіт – фрикційна робоча накладка зітреться, і металева підкладка колодки почне тертися об металеву поверхню диска. У такій ситуації, щоб гальмівний диск, супорт або інші елементи гальмівної системи не вийшли з ладу, необхідно терміново звернутися до автосервісу.

У барабанній гальмівній системі колодки також необхідно міняти у разі досягнення мінімально допустимої товщини фрикціона, визначеної автовиробником. Нерівномірне зношування колодок зліва та справа свідчить про наявність проблем у системі. Для ретельного огляду механізмів барабан необхідно зняти. У деяких системах вихідне робоче положення колодок визначається автоматичним натягувачем. У такому випадку важливо впевнитися в його працездатності та рухомості всіх механізмів.

Bosch. Ознаки несправностей під час огляду гальмівної системи

При заміні барабанних колодок рекомендовано використовувати готові набори запчастин для барабанної гальмівної системи, такі як Bosch Kit Pro і Kit Super Pro, до складу яких входять всі необхідні деталі для заміни, у тому числі пружини і циліндри. Відмінна характеристика наборів Kit Super Pro – регулятор зазору в комплекті. Крім того, вони постачаються повністю у попередньо зібраному вигляді, що значно скорочує час для заміни компонентів і знижує ймовірність помилки при складанні.

Bosch. Ознаки несправностей під час огляду гальмівної системиBosch. Ознаки несправностей під час огляду гальмівної системи

2. Нерівномірне зношування гальмівного диска або барабана
Борозни, задирки на поверхні гальмівного диска можуть бути наслідком граничного стану зношування колодок або попадання частинок бруду. Якщо автовласник вчасно не замінив колодки, в такому випадку після стирання фрикційної поверхні металева підкладка колодок стає робочою поверхнею при гальмуванні та зазнає тертя від диска або барабана. Все це призводить до їхньої деформації та нерівномірності зношування.

При заміні дискових колодок необхідно виміряти залишкову товщину диска у кількох точках. Про зношення опосередковано може говорити виступ на робочій поверхні диска по краю колодки. Якщо диск зношений нерівномірно або його товщина мала, то при частих інтенсивних гальмуваннях його площину через нагрівання може «повести», що призведе до виникнення вібрацій. Крім того, якщо водій помітив на дисках синюватий колір, це говорить про те, що він був перегрітий і необхідно звернутися до автосервісу для детальнішого огляду. Такий диск міг змінити свої властивості, геометрію, деформуватися, на його робочій поверхні могли з’явитися тріщини. Внаслідок чого гальмівний шлях подовжується, з’являється шум, биття, знижується надійність деталей гальмівної системи. Щоб не допустити подібного, пошкоджені диски необхідно замінити.

У барабанній гальмівній системі також можлива поява борозен або задирок. До того ж, при стиранні фрикційної частини колодки прискорюється зношення барабану. Гальмівний барабан підлягає заміні, якщо залишкова товщина його робочої частини досягла мінімально допустимого рівня, визначеного виробником автомобіля. Або якщо барабан отримав механічні пошкодження. Важливою рекомендацією, що впливає на безпеку, є одночасна заміна всіх колодок або барабанів, які розташовані на одній осі.

Bosch. Ознаки несправностей під час огляду гальмівної системи

3. Корозія та порушення рухливості компонентів, заклинювання гальмівного супорта або циліндрів, несправне стоянкове гальмо
Корозія та порушення рухливості компонентів гальмівної системи може блокувати рух колодок і призвести до їхнього нерівномірного зношування, шумів, вібрації та навіть заклинювання супорта (дискова система), закисанню пари «колодка-барабан» або гальмівного циліндра (барабанна гальмівна система).

Bosch. Ознаки несправностей під час огляду гальмівної системиBosch. Ознаки несправностей під час огляду гальмівної системи

Під час огляду супорта необхідно очистити всі компоненти від бруду та перевірити мастило на напрямних болтах і місцях переміщення колодки. Використання мастила, такого як, наприклад, Bosch Superfit, – це важливий пункт у регламенті обслуговування гальмівної системи. Його відсутність призводить до передчасного зношування компонентів. У деяких виробників не передбачено наявність мастила на напрямних, але у більшості автомобілів вона обов’язкова. Тому при обслуговуванні гальмівної системи необхідно додержуватись інструкцій автовиробників.

У барабанній гальмівній системі аналогічно варто очистити всі компоненти від бруду та пилу і впевнитися у наявності мастила на механізмах або місцях переміщування колодок. У разі корозії на пружинах та інших елементах системи їх необхідно замінити новими. Інакше пружина може зламатися чи остаточно втратити свої властивості, що може призвести до прискореного зношування або заклинювання пари «колодка-барабан».

Bosch. Ознаки несправностей під час огляду гальмівної системиBosch. Ознаки несправностей під час огляду гальмівної системи

Під час перевірки гальмівної системи також необхідно впевнитися у належній роботі стоянкового гальма. Внаслідок порушення його працездатності може постраждати й основна гальмівна система – знижується ефективність роботи задніх механізмів. Так, поширеною несправністю вважається розтягнення тросів. Цілком можливо, що буде достатньо відрегулювати їх належним чином. Але проблеми у роботі гальма стоянки можуть свідчити про корозії та закисання тросів або порушення рухливості задніх гальм, пов’язаних з ним механізмів. У такому разі варто уважно перевірити роботу всіх компонентів і за необхідності замінити їх новими.

4. Розірвані дроти датчиків зношування колодок
Швидше за все, колодки із розірваними дротами датчиків зношування переплутали місцями при встановленні. Або обрив стався в результаті механічного пошкодження в процесі експлуатації, наприклад, на бездоріжжі. У таких випадках на панелі приладів загоряється сигнальна лампа, або, навпаки, навіть у разі спрацьовування датчика зношування водій не побачить світловий індикатор, що попереджає про заміну колодок. Останнє може призвести до позамежного зношування диска та колодок і вивести з ладу інші елементи гальмівної системи. Щоб цього не трапилося, колодки з пошкодженими дротами або датчиками зношування необхідно замінити новим комплектом.

5. Протікання або низький рівень гальмівної рідини
При огляді гальмівної системи варто звертати увагу на рівень гальмівної рідини в бачку. Зниження рівня вказує на значне зношування колодок і дисків або барабанів, на негерметичність гідравлічної системи.

Bosch. Ознаки несправностей під час огляду гальмівної системи

За регламентом гальмівну рідину необхідно заміняти кожні 2 роки. Проте при огляді варто обов’язково перевірити її спеціальним тестером, таким як Bosch BFT 100. Лише вимірювання температури кипіння може дати правдиву інформацію про стан гальмівної рідини. Якщо певна волога точка кипіння виявиться нижче мінімально допустимого значення, гальмівну рідину необхідно замінити новою. Інформацію про те, який її тип застосовується у системі, можна знайти в інструкції з експлуатації транспортного засобу. Або можна використовувати гальмівні рідини Bosch ENV6, що сумісні з усіма типами стандарту DOT на полігліколевій основі.

6. Скрипіння й шум, вібрації після встановлення нових колодок
Водій скаржиться на скрипіння, але колодки вже міняв, і на момент огляду вони у хорошому стані. Тоді варто перевірити суміжні компоненти підвіски та кермового керування. Окремо компоненти системи можуть і не шуміти. Але коли в різних місцях потроху накопичується зношування, починають вібрувати і вступають в резонанс відразу кілька деталей – гальмівна система починає «звучати» на повну силу. Це можуть бути колодки, диск, тяги, сайлентблоки, стійки стабілізатора і навіть амортизатор. Тому при виникненні шуму необхідно зробити огляд усіх суміжних компонентів. Міняти колодки, диски або інші елементи системи необхідно тільки після перевірки всього гальмівного механізму й виявлення всіх дефектів, причин шуму. Наприклад, шум можуть викликати перетягнуті гайки на колесах без динамометричного ключа. В результаті перетягування «поведе» диск, з’явиться биття. Якщо поставити нову деталь на несправний механізм, вона не буде добре працювати. Навіть більше, якщо поставити одну й ту саму колодку на різні автомобілі, на одному вона може поводитися ідеально, а на іншому – вступати у резонанс з іншими деталями.

Додаткову інформацію можна отримати на сайтах: www.bosch.ua, www.bosch.com і www.bosch-press.com.


Шановний відвідувач сайту www.autoexpert-consulting.com. Якщо ви професіонал ринку автосервісу та торгівлі автозапчастинами, оливами тощо – ви маєте змогу безкоштовно користуватися послугою Hotline autoExpert за телефоном гарячої лінії +38 067 537 82 42.
 (голосов: 0)






Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии в данной новости.

Спецвипуски

Популярне

Реклама

Календар

«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Опитування

Напрямок вашого бізнесу

Продаж автомобілів
Автосервіс
Гуртова торгівля автокомпонентами
Автомагазин
Автоперевезення
Інше